Kaki Kejang Ketika Mengandung – Cara Mengatasi.

Salam semua!Selamat pagiiii…amboi kemain semangat yer IQ pagi pagi ni…biase lah, sebelum sibuk esok lusa ni, dengan ketiadaan staff sangat disebabkan meeting melambak, maka IQ boleh lah nak bersenang hati sikit. Semalam tak bersenang hati sangat sebab sampai sampai ofis jer dah suruh IQ buka laptop…punya la kerja tu menunggu macam pak guard kat depan ofis tu haa…hihi~Melalut punya melalut, apa kaitan dengan tajuk entry ni haaa….nak cerita, awal pagi tadi, IQ mengalami kekejangan otot betis yang teramat sangat! Tengah-tengah syok mimpi indah, terasa kejang di otot betis kanan. Sakit dia rasa macam perghhhhh…nak nangis, tapi macam tak sempat nak leleh air mata, menjerit je lebih….huhu….mujur encik suami sangat la alert bila IQ ni mengerang sakit…biarpun sakit nak memerut je pun, dia dah terjaga….sangat berjaga-jaga orangnya…Insya-Allah kalau nak terberanak tengah malam nanti, harapnya suami pun senang terjaga macam tu….Tapi….dalam situasi kejang macam awal pagi tadi tu, suami IQ tak pernah alaminya…so, dia tak tahu nak buat apa…IQ nak bagitahu step yang perlu dia buat tapi kesakitan mengatasi segalanya…last2 sempat jugak bagi sign kat suami supaya regangkan kaki dengan membengkokkan pergelangan kaki ke arah atas…macam gambar kat bawah ni…kejang di bahagian bawah betis, tekan tapak kaki ke arah dalam.Lepas suami buat macam tu, Alhamdulillah, lega sekelip mata….fiuhhhh…tapi lepas tu kaki akan jadi lenguh. Apatah lagi bila regangan kaki lambat dilakukan. IQ susah nak lelapkan mata lepas tu, sekejap sekejap jer, lepas tu minta suami ambikkan balm dan urut otot betis kanan. Baru lega tapi terus sampai ke siang tak dapat lelapkan mata…huhu…mujur la kena waktu orang nak bersahur…hehe..Punca kenapa terjadinya kekejangan kaki ketika mengandung ni? Apa yang IQ cedok daripada laman web kegemaran IQ sepanjang IQ mengandung ni, iaitu Baby Center , mengatakan bahawa….1- Kurang Kalsium dan Magnesium2- Rahim semakin besar dan menekan salur darah besar kaki menyebabkan darah tidak mengalir

read more on original source

Robocar Poli Butter Cream

read more on original source

Robocar Poli Chocolate Moist Cake

read more on original source

Edit Gambar Guna Apps VSCO Cam

Salam semua.Tadi duk blogwalking dekat blog blog…lompat sana lompat sini…komen sana komen sini…tersinggah la satu blog..dah lama follow cuma lama tak jengah…Penulis blog tersebut buat entry pasal Apps VSCO cam. IQ pernai pakai Apps ni sebab dulu masa bujang2 suka bersentimental value sorang sorang. Apatah lagi kerja sorang sorang kat site sampai diperhati pak pak buruh…menakutkan tapi IQ lagi menakutkan bagi dorang sebab IQ kan garang…muahahahaha!!Ok, off cerita pasal pak buruh. IQ tadi try edit gambar guna Apps VSCO cam ni lagi sekali dengan function terbarunya…makanya…inilah terhasil…. Haaaa…amacam? Ok x? Gambar raya family mertua plak jadi pilihan kali ni sebab sebelum ni tak pernah letak lagi. Hehe..Apps VSCO kali ni ada adjustment untuk saturation, hue, shadow dan sebagainya…macam photoshop gitu. Heee…best kan? Try la jugak. Tak rugi. HeeeeTu je nak share. Till then!Bai!Izyan Balqis. 2015.

read more on original source

38 minggu

Duduk lama sakit.Diri lama sakit.Tidur sakitBila baby tak gerak… mulalah risau tak pasal2Umah bersepah … mulalah nak marah… sebab nak kemas tak laratOleh kerana raya… schedule jumpa dr sepatutnya Ahad…. tukar ke khamis. Malam sebelum appointment dah rasa sakit contraction… tak sure samada braxton hicks atau pre labour. Bila bagitau dr… dia buat VE. Dah bukak 2 cm. Nasib baik CTG cantikbaby pun masih tinggi lagi… so boleh balik dulu.Sempatlah merancang urusan anak2 yang kena tinggal… kalau aku bersalin.Baju sekolah kebangsaan, baju sekolah agama, baju childcare no 3. Nasib baik en zali rajin tolong basuh baju… sidai baju… peratikan barang2 anak. Malamnya sempat lagi gi beraya rumah member kat kulai. Contraction belum kuat… selamba jek makan lontong kering dan ubi rebus cecah sambal tumis. Pasni tak boleh makan 40 hari kennnn.Jumaat (24/7/2015) tak bersalin lagi. Masih boleh masak nasi untuk anak2 dan en suami. Malamnya dapat makan laksa umah kakakku yang tua… raya ari tu dia buat… aku takda. Kan raya umah mertua.Gambar adik ipar aku pegang balang kuih… hihiSabtu (25/7/2015) dah start contraction lebih kerap. Tapi tak kuat… masih boleh buat keje sikit2. Tanda pun takda keluar. So, bincang dengan en zali… esok nak gi jumpa dr. Mintak check condition. Kalau boleh nak warded terus… rasa stress pulak dok umah… nak2 en zali… gabra semacam jek…Kemudian…. jeng jeng jeng… sambung next post yek 😀

read more on original source

Beraidilfitri di Puncak Gunung Ledang.

Salam Aidilfitri.Seminggu berlalu Aidilfitri. Seminggu juga berakhirnya cuti raya. Alhamdulillah tahun ini masih dapat bercuti seminggu, cuti lama berhari raya. Tahun lepas beraya dirumah emak sendiri, tahun ini giliran suami. Tapi kami tak pernah pun membincangkan destinasi raya kami, dalam hati faham-faham sendiri. Berapa hari disana dan disini, juga tak pernah disuarakan. Bagi saya, sama sahaja raya dimana, yang penting memang akan kedua-dua destinasi. InsyaAllah semoga berterusan begitulah.Tahun ini bersama keluarga baru dan penuh ahli kerabat semua. Kebetulan mungkin tahun ini kami beraya pertama di Ledang, JDT.Anak buah dah ada 15 orang. Tapi saya masih ada masalah mengingatkan nama mereka semua. Ada lagi yang malu-malu nak bersalam, saya pun malu juga…hihiTahun kedua, masih berdua….insyaAllah kalau memang rezeki kami tahun depan nak tambahkan kerusi kosong disebelah. Semoga Allah redha.Maaf salah silap.

read more on original source

Pakar

“Aku nak jadi pakar bedah.”          Kata-kata Akim menyebabkan Kamil tercekik. Segera dia meneguk air untuk membantunya menelan dodol.           “Pakar bedah? Subjek Sains pun kau tak lepas…” ejek Kamil.            Akim naik geram.           “Apa yang perlu ialah latihan! Doktor kat TV cakap, practice makes perfect!”             “Suka hati kaulah. Aku nak blah ni. Bye…” Kamil menepuk-nepuk bahu Akim sebelum melangkah pergi.******************************************           “Mama! Dada Mika yang koyak dah berjahit balik!” Ana menunjukkan anak patung beruangnya pada mama.          “Eh, siapa yang jahit balik Mika ni?” soal mama.           Dari jauh, Akim tersenyum memerhatikan mama dan adiknya.******************************************             “Alamak, seluar aku koyaklah!” Zahid menoleh ke belakang. Seluarnya koyak di bahagian punggung.             “Wah, nampak seluar dalam kau!” komen Khairul.             “Apa nak buat ni?”             “Bawa sini seluar kau. Aku jahitkan,” Akim menawarkan.           Zahid membuka seluar dan memberinya pada Akim.             Set jarum dan benang dikeluarkan. Akim menjahit dengan pantas. Beberapa saat kemudian, Akim memulangkan seluar itu pada Zahid kembali.            “Wah, tak nampak pun kesan jahitannya,” puji Zahid.         “Memang pakarlah kau ni…”             “Ya, pakar jahit!”             Beberapa orang pelajar lelaki yang lain merapati mereka bertiga.             “Wah…pakar jahit rupanya kau ni Akim.”Akim terkebil-kebil.“Pakar jahit Akim!”“Hidup Akim!” Akim tidak tahu sama ada dia harus berbangga atau tidak.-oleh Farhanah Atiqah                          

read more on original source

Nota

“Tolong aku.”Berkerut dahi Hafiz membaca nota yang diselit bawah pintu rumahnya. Menyangka nota itu cuma mainan, Hafiz membuang nota tersebut.***** “Selamatkan aku.”Sekali lagi sekeping nota diselit bawah pintu rumah. Dan sekali lagi, Hafiz membuangnya.*****Malam keesokan, Hafiz duduk di balkoni apartmen.Tatkala melihat satu tubuh hitam menghampiri, pantas Hafiz berdiri. “Jangan dekat!” Namun, pemilik tubuh hitam itu makin merapati. Tanpa berfikir, Hafiz memanjat balkoni lalu melompat ke bawah.***** “Dissociative personality disorder…” doktor itu menggumam. Hafiz yang sedang menulis sesuatu di atas cadar, dihampiri. “Nasib baik awak cuma jatuh dari tingkat 2.”-oleh Farhanah Atiqah ~kerana saya ada terlalu banyak masa lapang… -.-

read more on original source

Revolusi Raya Keluarga Haji Ali

Salam semua,Masih mood raya walaupun berada di pejabat. Orang kat pejabat ni tinggal berapa kerat sangat lah hai….ada la tiga orang termasuk IQ ni haa…tenang yang amat! haha~ sampai hajah pun tegur, amannya rasa, boleh siap buat kerja on time. kalau ramai orang kat pejabat ni, tak jadi kerja dibuatnya….berborak je kerja….opsss~ HAHA!bolayan pasal kerja…IQ nak share revolusi raya keluarga Haji Ali ni. Siapa Haji Ali ni? Haji Ali ni tokki IQ…tokki IQ belah abah IQ di Dungun Terengganu….haaa…tokki IQ sendiri pun dah bergelar moyang sekarang memandangkan dah ada tiga orang cicit….tahun depan bakal jadi lima orang…hui hui hui..ntah ntah lebih….heee…Insya-Allah…meh kita tengok apa yang revolusi sangat raya bagi keluarga Haji Ali ni….wokeyh….bermula tahun 2010…masing-masing berkumpul dan plan untuk snap gambar…tahun tu tema carca marba…means warna ikut family kecil masing-masing….masa ni masih ada pak sedara yang belum berkahwin..sorang pak sedara tak balik…kerja..dalam gambar ni IQ duduk…toksah cari….gelap jer orangnya…main panaih sangat…haha! tahun 2011. tahun bermulanya tema warna untuk keluarga Haji Ali. tema warna bermula dengan warna kelabu. tak paham jugak kenapa warna kelabu…ada yang kata sebab rumah tokki ni baru cat kelabu, so…kena ikut warna rumah…macam macam…tapi pak sedara yang pakai baju ungu tu je tak ikut tema….bujang la katakan…tak ada geng nak pakai baju sedondon…tapi ni jugak tahun last dia pakai baju lain warna daripada orang lain…sebab tahun seterusnya dah kahwin…hehe…haaaaa..tahun 2012 adalah tahun family IQ tak balik kampung….time tak balik tu la dorang buat kaler best, warna turqoise…warna turqoise masa tu tengah up….tapi biasa la, ada la family tak dapat info, tu yang ada warna hijau pucuk pisang muncul dalam gambar…hihi..kitaorang tengok dari kejauhan je la mase ni….tahun 2012 pun IQ kerja part time masa raya…maka tak der la nak beraya sangat….tempat bergambar pun berubah, IQ tak pasti kenapa….yang ni paling meriah, sebab warna merah ni memang paling menyerlah

read more on original source

Raya Raya Raya

Salam semua…Haihh, bila da start pos ni maknanya cutiku sudah habis, melangut depan laptop di pejabat, dan tak tahu nak buat apa….haha…bosan bakhanggg…tapi nak buat camne. Cuti seminggu cukup lama masih dirasakan tak cukup. Bawak2 lak bersyukur iya dak..heeeeKepenatan raya masih terasa. IQ dengan suami beraya sakan, macam dikaborkan…dari pantai timur ke utara plak…penat drive jer…heee..kesian encik suami drive jauh2. Tambah2 plak kereta mertua meragam tengah jalan, operasi beraya tergendala dan terus pulang ke melaka plak…dugaan raya…Gambar beraya belah mertua ada dengan adik ipar. Tak sempat nak ambik walaupun cuti balance 3 hari dah spend dekat melaka…punya la mood nak rehat jer kan…memang berhibernasi sungguh..tunggu minggu depan la plak balik sana lagi…Gambar berdua je la sempat diletak ni. Raya pertama, kedua dan ketiga. Raya pertama di dungun, raya kedua di dungun, kuantan dan pekan, dan raya ketiga di kuantan, karak dan slim river, perak.  Merata kau…..almaklum la keluarga dah bertambah besar… heeeeDengan kawan2 pun tak sempat beraya lagi, InsyaAllah ada kelapangan akan ke rumah kawan plak hujung minggu ni. Mood raya masih on. Hee..Jom sambung beraya kat opis! Walaupun seciput jer staff yang datangnya. Haha!Till then. Bai!Izyan Balqis. 2015. mak buyung dan pak buyung. eh? hehehe~

read more on original source