Painting Potret Giveaway by Azhafizah

Salam semua!!Haih, IQ ni melambak kerja nak kena setel, tapi sempat lagi blogwalking semua..haha~ sambil sambil nak emel kerja…dan jugak nak handover kerja kan…moh ler layan blog kejap…Dah lama tak join giveaway contest watsoever ni sejak berkurun dulu, zaman contest contest dan giveaway selalu join time belajor ni…ni dah kahwin baru nak join balik…mana tahu rezeki kan? hehehe…So, tadaaaa…persembahkan…Painting Potret Giveaway by Azhafizah!Cara untuk menyertai Painting Potret Giveaway untuk blogger.1. Buat entry bertajuk ” Painting Potret Giveaway by Azhafizah”2. Letakkan banner di atas dan linkkan ke entry ini.3. Letakkan link blog www.azhafizah.com ke dalam bloglist blog *jika ada bloglist untuk follow up giveaway4. Follow blog : www.azhafizah.com | instagram : azhafizahmdnor * Jika tiada instagram boleh join juga :)5. Like fanpage : www.facebook.com/blogazhafizah 6. Letakkan gambar [single, close up, jelas, high pixel, gambar asal tanpa edit 360]7. Publish entry dan letakkan link blog penyertaan dalam ruangan kotak komen di bawah.3 gambar yang menepati ciri² gambar yang terbaik akan di painting potret. Kalau nak menang kenalah pilih gambar yang terbaik ye. Senang je kan syarat² dia. So jemputlah join beramai²So, ni la gambar IQ…gambar masa raya puasa hari tu…pipi tembom..biase la raya…timbang masa checkup pun naik 5 kilo..huahuahua~~ Ok tak? Malunya tempek gambor selfie kat sini…huhu~ IQ pemalu sekarang XDSemoga berjaya yang lain! Till then, bai!

read more on original source

Himawari, bukan adik Sinchan

Tu dia..classic habis..Ahaks.. Last trip before going back to Malaysia..And now, i missed them all..The place, the people.. and also the weather.   father-daughter bonding time while, mummy snap the moment. And i snap their family bonding time.   And this is my family angkat selama saya di Yonezawa. Sekarang diorang dah bertambah ahli. Ada baby boy.  With the smile icon.Smile Himawari. Smile~   Unfortunately, masa ni himawari banyak yang dah menunduk. huhuhu..Tak polah..Dapat tengok selautan himawari dengan mata kasar dan mata hati pun dah cukup bersyukur.Wei, apsal himawari lagi tinggi dari chek?Petite juga chek ni ghupanya nooooo..      

read more on original source

BAB I

Ni bukan nk carutsss ea.. Just share apa yang aku baca dari FB Fynn Jamal.. Babi, persamaan dengan MANUSIA.. ******ketika aku di tingkatan 4, aku pernah bertanya pada guru agama kelas aku: kalau allah itu tidak pernah sia2 dan mensia2kan, kenapa dia ciptakan babi?.nak dimakan tak boleh. nak dipegang tak boleh. nak dijadikan tunggangan tak boleh. nak dibuat pakaian tak boleh..ok boleh je sertu. but you know what i mean..jawapan yang aku dapatkan memang best. sampai sekarang aku takkan lupa..cikgu aku jawab: sebab nak jadi bukti betapa manusia itu memang fitrah suka melawan. degil..betul, kan?.babi adalah satu simbolism kepada kedegilan kita manusia. kalau tidak kepada kita individu– kepada manusia secara general. kita memang suka saja2 nak benda yang tak boleh pada kita..sama konsepnya dengan adam as dengan pokok quldi. allah menghalalkan SEMUANYA kecuali satu. yang satu jugalah yang menjadi sebab tercampaknya baginda ke bumi. of course– dengan tipu helah iblis. tapi itu sudah memang kerja dia. nak marah pun tak boleh. allah dah lama bersumpah memang iblis akan kena di akhirat nanti..kita ni. kenapa masih degil?.sebanyak2 perempuan dalam dunia– kenapa nak yang isteri orang?sebanyak2 harta dalam dunia– kenapa nak mencuri untuk kaya?sebanyak2 kerja dalam dunia– kenapa tetap nak pilih kerja yang haram.sebab kita degil.  dan bila kita dah pilih utk jadi degil, kita persembahkan 500 helai kertas kajang untuk menjustifikasi kedegilan yang kita memang tau salahnya..babi cuma sejenis simbolism tentang kedegilan manusia. yang kalau benda boleh dipegang dinampak pun kita ingkar– apa lagi perkara2 yang hanya mampu ditaakul akal yang berfikir..ya. rata2 kita semua tak pernah makan babi. tak ingin sentuh babi. tapi segala perkara2 yang tidak boleh yang lain? yang tak terjelas? macammana…?.kita bukan main risau kalau datang bab babi. bukan main jaga2. tahap nak lafaz perkataan babi pun rasa berdosa. tapi fitnah, keji, rasuah, aniaya, adu domba, rompak, tipu daya? itu

read more on original source

Kasut Baru Lagi Untuk Encik Kereta

Salam semua,Dugaan lagi. Baru je lepas tukar dua biji tayar sebelum raya yang lepas. Ada IQ update kat blog (klik di sini). Tup tup kena tukar lagi. Staff pusat servis tu memang da warning suruh tukar 4 biji tayar sekaligus tapi yela, nak raya, bajet memang ngam ngam jer. Sebiji tayar masa tu dah RM140 jenis Goodyear saiz 12. So, masa tu just dapat tukar dua dan kekalkan dua tayar yang best condition. Dan semalam, akhirnya tamat riwayat salah satu tayar yang konon best condition tu. Tayar tu dah start menggelembung sebelum ni dan akhirnya meletup! Mujurlah tak meletup masa kitaorang dalam perjalanan. Alhamdulillah Allah masih lindungi kitaorang suami isteri dan juga baby dalam perut ni. huuuu~~Keadaan tayar selepas dibuka dan dipasang tayar spare buat sementara waktu. Besi memang terkeluar habis, permukaan memang nampak macam haus sebab tayar tu menggelembung dan bila kita bawa kereta, kita akan rasa kereta bergegar walaupun kelajuan hanya 90km/jam. Kenapa tayar menggelembung? Sebab tayar dah tamat tempoh penggunaannya. Kereta IQ ni produce dalam tahun 2013. So, tayar pun MUNGKIN ambik yang tahun sekitar tu. Jadi, tayar pun expired dan start gelembung sana sini. Mujur ada kedai yang buka, tapi yelah, hari ahad kan? IQ pergi kedai tayar kat area Kota Damansara ni pun dalam pukul 10 pagi, kedai baru nak buka, diaorang baru nak sapu sapu lantai, kemas tools diaorang…komputer nak tengok stok tayar pun baru nak on….memang awal betul. IQ plan nak balik Karak kejap semalam, mestilah balik awal pagi sebab balik hari kan? tapi tertangguh kejap sebab tayar pecah ni…huhuhu~Kedai tayar ni bagus. Setiap kerosakan yang baru akan dimaklumkan kalau kita nak tukar. Kalau tak nak pun tak per. Itu atas pilihan kita kan? IQ pilih untuk tukar beberapa item lagi sebab harganya boleh dikatakan OK jugak la…berbanding kalau kita tukar di pusat servis. Kali ni,

read more on original source

Aduh.

perempuansakit hatinya simpandiam dia membela jiwakonon mahu tenangmahu pertimbang warasakhirnya tumpasamarah maka tempiasterpercik sang pensetiasabar tanpa rimassenyum dibibir seulasterlerai air mata perawandibalas pelukan kemesraandidendangkan sayangdiulit kasih.

read more on original source

Movie Review Inside Out dan Apps Game

Salam hujung minggu semua!!Huihuihui. Pepagi da ambik mood nak update blog. Biase la bila ada sesuatu yang baru kat blog, mesti rasa semangat nak update. Apa yang baru? Korang discover sendiri la. HeeeeMalam hari jumaat lepas, IQ decide nak tengok wayang memandangkan IQ dapat dua tiket free lepas IQ buat survey kat emel hari tu. So, memandangkan IQ minat satu game ni, IQ pun nak tengok cerita dia. Tajuk ceritanya adlaah INSIDE OUT. Yes! Cerita kartun. Tapi seriusly banyak pengajaran. 5 karakter dalam badan manusia. Joy, sadness, anger, disgust dan jugak fear. Kehidupan bermula 5 karakter di dalam badan si kecil Riley, membentuk peribadi dan bakat. Hari hari penuh dengan Joy dan kadangkala terselit juga 4 karakter yang lain. Sehingga la waktu family Riley terpaksa berpindah ke San Franscisso. Di sana segalanya berubah..dan karakter Riley juga berubah…kenapa berubah? Korang tengok la sendiri. HeeeeBagi IQ cerita ni menarik. Sesuai ditonton seisi keluarga. Mengajar anak2 membentuk dan mengawal peribadi. Tu pendapat IQ ler. Dan jugak, tak semua gembira akan bermula daripada gembira. Gembira juga boleh datang daripada perasaan sedih. Kenapa macam tu? Tengok la cerita ni. Korang akan faham kenapa..heeeIQ nak tengok sangat cerita ni sebab IQ suka main game dia dari bulan 6 hari tu. Game tu terdapat dalam Google Apps tu. IQ plak bengap ingatkan sekadar game  rupanya ada cerita di sebalik game gituu…haha. Kan? Dah sampai stage 111 dah. Tak lepas tu sebab susah sket. Game shoot bubbles. Tak susah mana. Kacang jer. Budak budak senang jer nak lepas. IQ jer beria kata payah nak lepas. Heee..So, meh pakat pakat bawak anak anak pergi tengok cerita ni. Memang best!ok la. Till then. Bai!

Movie Review Inside Out dan Apps Game

Salam hujung minggu semua!!Huihuihui. Pepagi da ambik mood nak update blog. Biase la bila ada sesuatu yang baru kat blog, mesti rasa semangat nak update. Apa yang baru? Korang discover sendiri la. HeeeeMalam hari jumaat lepas, IQ decide nak tengok wayang memandangkan IQ dapat dua tiket free lepas IQ buat survey kat emel hari tu. So, memandangkan IQ minat satu game ni, IQ pun nak tengok cerita dia. Tajuk ceritanya adlaah INSIDE OUT. Yes! Cerita kartun. Tapi seriusly banyak pengajaran. 5 karakter dalam badan manusia. Joy, sadness, anger, disgust dan jugak fear. Kehidupan bermula 5 karakter di dalam badan si kecil Riley, membentuk peribadi dan bakat. Hari hari penuh dengan Joy dan kadangkala terselit juga 4 karakter yang lain. Sehingga la waktu family Riley terpaksa berpindah ke San Franscisso. Di sana segalanya berubah..dan karakter Riley juga berubah…kenapa berubah? Korang tengok la sendiri. HeeeeBagi IQ cerita ni menarik. Sesuai ditonton seisi keluarga. Mengajar anak2 membentuk dan mengawal peribadi. Tu pendapat IQ ler. Dan jugak, tak semua gembira akan bermula daripada gembira. Gembira juga boleh datang daripada perasaan sedih. Kenapa macam tu? Tengok la cerita ni. Korang akan faham kenapa..heeeIQ nak tengok sangat cerita ni sebab IQ suka main game dia dari bulan 6 hari tu. Game tu terdapat dalam Google Apps tu. IQ plak bengap ingatkan sekadar game  rupanya ada cerita di sebalik game gituu…haha. Kan? Dah sampai stage 111 dah. Tak lepas tu sebab susah sket. Game shoot bubbles. Tak susah mana. Kacang jer. Budak budak senang jer nak lepas. IQ jer beria kata payah nak lepas. Heee..So, meh pakat pakat bawak anak anak pergi tengok cerita ni. Memang best!ok la. Till then. Bai!

KFC Zinger Ayam Masak Merah Wrap

Roti tortilla yang hangus.nasib badan. KFC Zinger Ayam Masak Merah Wrap ialah menu baru KFC. Harga cuma RM6.90 untuk a la cart dan RM8.90 untuk combo. Apa ada dalam wrap tu?Nasi, sayur, ayam zinger dan sos. Sos tu rasa pedas manis. Wrap tu lak ialah roti tortilla.Apa yang menarik tentang menu baru ni?Bagi aku, wrap ni memang sesuai sangat untuk orang yang nak cepat, tak cukup masa nak makan ke, sebabnya, dalam wrap dah ada nasi, lauk dan sayur. Cukup senang nak makan, mengenyangkan dan menjimatkan masa. Haaa, korang yang mana tengah fikir nak skip lunch jap lagi ni sebab super busy. No..No..No… Better order KFC wrap ni. Must try !Kepingan ayam rangup yang juicy. Yummy ^ ^Nasi lembut dan sos pedas manis berkrim….uuuu lalaSelamat MencubaP/S : Thank you KFC Malaysia and Nuffnang

read more on original source

TCE Baby Expo di Shah Alam Convention Centre (SACC)

Tu dia kemain mak mak kan? Dah alert dah kalau ada expo baby, dulu alert bila ada sale kat butik, ada expo buku je…hahaha~ Yang ni memang dalam target IQ dah lama..IQ ingatkan sebelum IQ bersalin ni, tak der da expo baby diadakan dan IQ kemain down….yer la, ada satu expo baby tu dalam tempoh IQ berpantang nanti…dan…tuptup muncul expo baby ni…happy giler!! Okeh, bila expo ni diadakan? Start hari ni sampai AHAD tau! Bertempat di Shah Alam Convention Centre, Shah Alam. Tak jauh la dari rumah IQ. Celah sana sini InsyaAllah sampai…heee…pernah pergi SACC masa sebelum kahwin dan of course la pameran kahwin kan? hehehe~ Kemain… Antara barang yang diberi diskaun kaw-kaw…memang rugi sapa yang tak ambil peluang ni. Terdapat banyak jenis famous untuk barangan baby dan ibu di expo ni…uishh…ok…tak sabar…tak sabar… IQ ingat nak cari satu yang ni. Bagi keselesaan baby bila tidur dalam carseat…ke terlalu awal nak beli? Ke macam mana? Harga dia pun macam best….tapi hold dulu…kita survey dulu…huihuihui… Pouch Sling ni pun macam best jer nak beli…ala ala kendong boleh freehand gitu. hihi….murah tuuuu..sepuloh hengget je mak mak oii~ ok…rambang mata sudah nak pilih yang mana satu..huihuihui~ Haaaaa….yang ni memang dalam target, hari tu masa shopping barang baby tak dapat nak beli sebab plan tak nak beli banyak KONONnyerr…tapi bila dah balik, dan dengar nasihat orang sekeliling, nampaknya boleh la beli lebih sikit sebab berat baby tak der la naik mendadak dalam tempoh dua bulan kan? So, boleh la beli esok…check list boleh tick dah lepas ni.. IQ memang nak cari minyak yang boleh hilangkan parut. Along IQ pakai bio oil ni, tapi kesan dia macam tak berapa nak cepat sangat…ingat nak beli Dermatix….ke korang ada suggestion lain? Parut bersepah kat peha dengan betis…haha~ Ok, yang ni plak macam best~ macam organiser gituuu…senang nak

read more on original source

Kek Bunga

read more on original source