SitiZoners Gold Coast Morib Holiday 2015

Assalamualaikum!Aku nak berjuta terima kasih kepada kawan aku Saiful, dan juga SitiZoners serta tidak lupa juga kepada Dato’ Siti Nurhaliza atas sebuah fan club yang sangat awesome giler ni! Aku baru lagi dalam ni tapi semua orang ibarat sudah lama tidak berjumpa (perghh ayat kemain). Okaylah so apa citer kali ni??? haaa… sempena Ulang Tahun ke-20 Dato’ Siti Nurhaliza dalam industri tanah air ni, kelab peminat beliau telah bersepakat untuk mengadakan percutian bersama2 dengan peminat2 yang lama dan baru bagi merapakan hubungan silaturahim sesama mereka. (aku sekali lah) Percutian ini dibuat di Gold Coast, Morib selama 2 hari 1 malam… Walaupun tiada kehadiran Dato’ Siti Nurhaliza pada percutian tersebut, peminat2 beliau tetap gigih menyempurnakan percutian tersebut. Haaaa.. mari kita tengok apa yang terjadi masa percutian tu!Masa first sampai tu kiteorang check in and ada brief sikit lah daripada Asri & Muriey.This is my first time datang Morib and the hotel was superb!! aku tak sangka bilik dia macam ni.. terbaik sangat!!! Dalam bilik air, ada jakuzi… muat 2 orang. aku xleh nak amek gambar sebab x muat camera. hahaha… Memandangkan ini pertama kali and bagi korang yang rasa nak datang… x perlu risau sangat kalau tertinggal tuala, hair dryer, kettle, body lotion, shampoo, shaver, soap, tooth brush and tooth paste and such sebab semuanya disediakan disini… memang berpatutan lah… Sebab aku tau gambar aku akan xde (sikit lah ada) dalam semua aktiviti nanti.. baik kita bergambar dulu.. hahaha.. credit to Anak Senii for the lovely shot!lepas check in kiteorang berpecah cari makan.. Aku, Fad, Yucy, Isz naik kete Anak Senii sebab dia yg drive.. kiteorang makan dekat sebelah mana tah. Time ni baru lepas hujan lebat and after lunch kiteorang decide jalan situ jap sementara yang lain dok menunggu kiteorang kat lobby nk start aktivity. hahaha.. kekek sangat. Dalam percutian ini majority nyer lelaki

read more on original source

tidur petang

Bila hari cuti, selalunya rutin pagi adalah full. Anak-anak pun aku suruh bantu serba sedikit. Paling penting diorang kena basuh kasut sekolah masing-masing. Tugasan lain macam susun selipar, basuh cawan, kemas beg dan tempat tidur… ikut keadaan.Aku pulak akan ambil peluang untuk kemas rumah, sapu dan mop lantai. Hari kerja, setakat sapu mana yang sempat. Dan urusan membasuh, sidai dan lipat baju. Masak… buat masa ni belum lagi. Kabinet rumah belum siap… brg2 masak belum lengkap. Kalau tak bantu mak masak kat sebelah… beli lauk atau bawak budak2 lunch kat luar.Bila lepas zohor… selalunya agenda akan berkurangan. Anak2 akan duduk depan tv tak bergerak. Tapi mak diorang dah letih… makanya akan paksa diorang tidur. Tapiiii… mana ada budak umur 6 hingga 10 tahun nak tidur siang hari. Diorang ingat Tv atau main. Jadi… setiap minggu, diorang akan kena paksa… cara lembut atau cara keras. My style?1. Mula2 tegur… diorang akan buat derk je mengadap tv2. Tutup tv… paksa masuk bilik… diorang akan main dalam bilik… biasalah ada yang akan jadi raksaksa atau ultraman …3. Marah… dan bebel… senyap kejap. Yang besar akan mula nak response. Yg kecik akan kacau abg yang macam nak start tido.4. Merajuk… yg besar akan terus tido dan yang kecik akan main sendiri.5. Diam dan buat derk pada yang paling kecil walaupun dia buat macam2 untuk tarik perhatian … kejap nak air, kejap nak kencing… kejap buat exercise.Once dia dah boring… dia akan tertidur juga. Tempoh masa nak suruh tidur siang antara 30 minit hingga sejam.Tempoh masa diorang tidur siang … antara 1 hingga 2 jam.Alhamdulillah… dapatlah mak diorang rehat… hihihi.

read more on original source

Anak Adalah Rezeki

Kejap tadi ditegur oleh salah seorang staff kat sini. IQ tak tahu apa namanya, sebab staff kat sini terlampau ramai dan IQ hanya outsource contract staff. So, hanya yang selalu berurusan dengan IQ jer IQ tahu dan kenal namanya. *nampak sangat tak bergaul dengan ramai orang.Sipolan: Dah berapa bulan?IQ: Dah 4 bulan. *senyumSipolan: owhh, cepat ek…da besar da..IQ: Aah, tu la…cepat…*awkward, xtahu nak cakap apa lagiSipolan: Tapi tu la kan, tak sempat nak enjoy.IQ: Dah rezeki, kan? *senyum je laaNama dia IQ tak tahu, cara dia cakap macam dia tahu IQ baru je kahwin, *nanpak sangat pernah berborak tentang IQ kat belakang kan. Haha!WELL……Anak tu rezeki. Sebelum kahwin, IQ memang plan tak nak pregnant lagi, nak hold dulu. Tunggu 5-6 bulan ke kan. Tapi apa yang dirancang, tak semestinya akan berlaku. IQ pun fikir, IQ dah 26 tahun, kawan-kawan IQ yang sebaya IQ pun ada yang beranak tiga. Jadi, kalau dilengahkan, tak mencapai target untuk dapat anak 8. Haha! Gurau2. Anak tu rezeki. Jangan pernah persoal hal rezeki daripada-Nya. Sama seperti sebelum IQ kahwin. Jika niat kita betul, Allah permudahkan urusan kita. Urusan IQ dan suami untuk berkahwin berjalan dengan lancar, tiada pinjaman daripada bank. Guna duit simpanan dan juga pinjaman dengan rakan terdekat dengan jumlah yang sedikit sahaja.  Majlis sederhana asalkan selamat semuanya. Sama seperti anak, kita tak pernah jangka akan dapat bila…tapi bila kita diberi rezeki anak, kita seharusnya menerima dengan hati yang terbuka. Amanah dari-Nya. Well, IQ memang agak sensitif la sekarang apatah lagi mengandung kan. Ni lah simptom wanita mengandung. Hehe. So, be wise when talk to pregnant women ok.Kan post kali ni terpanjang lebau berbanding ppst yang sebelum ni.Hihi.Till then, bai!Izyan Balqis. 2015.

read more on original source

Final steps… done

Alhamdulillah, dah siap hardbound binding tesis phd ku…. Tauke kedai bagitau, ada satu salinan missing page. Dia telah dengan baik hati fotokopikan… Alhamdulillah… mungkin sebab dah biasa buat… dia jadi ambil berat pada pelajar. Inilah nyawa kami yang jadi bukti penat jerih bertahun-tahun.Dah siap submit kat sekolah Pengajian siswazah. Cuma 1 jek problem, pc diorang tak boleh baca my dvd. Makanya terpaksa burn semula fail dalam CDR. Nasib baik ada member tolong… Selesai all the step… tunggal tunggu keputusan mesyuarat Jawatankuasa peperiksaan jek. Katanya setiap abstract akan disemak sebelum diperakukan… I have done all i could. Sekarang tinggal redha pada ketentuan Allah sahajalah…For you all phd and master candidates… continue your journey. The end will still there… waiting for you. insyaAllah…. :)

read more on original source

Pekerja Yang Dayus

Dayus.Dayus.Dayus.Kalau dah 3 kali aku ucapMaknanya da banyak kali aku ngadapNgadap dayus korangDayus korang bilaSalah korang pun salahkan akuSalah korang pun marahkan akuTak sedar diri.Lantak pengalaman bertahun korangAdab korang ke lautLaut paling dalamTahu?Izyan Balqis.2015

read more on original source

Hantaran

3 berbalas 5, 5 berbalas 7, 7 berbalas 9, 9 berbalas 11 …(haishhh korang kira taip sendiri la ya :p )Selalu je dengar persoalan berbangkit “nak bagi apa ya?”Yang cakap ni pun pernah terperangkap jugak dalam dilema tu..hihiIkut cara kebanyakan:Biasa2 orang sediakan keperluan untuk pasangan, sebagai contoh:1. Kasut2. Baju3. Beg tangan/dompet4. Telekung/kain pelikat+songkok (sukati la nak taruk kerongsang ke idok. Nanti pas nikah kerongsang tu bagi isteri pakai yek.Nampak tak idea tuh :p )5. Al-Quran/Tafsir ( yang ini klo nak bagi jangan sampai tidak menjaga ketinggian ayat suci. Kata mudahnya, jangan sesekali letak ia sebaris dengan kakimu. Dapatkan maksud di situ..kan kan?? )6. Bahan bacaan ilmiah7. Buahan8. Coklat9. Kek/muffin/cookiesNo.7-9 tu lebih kepada bagi pihak keluarga sinun. Aci la kan kira macam tanda terima kasih depa mai datang teman pasangan kita, datang dengan doa restu.9 je? Habis kalau 11? 13?Haishhh dah kenapa nak pening bagi macam2??Tepuk Dada, Tanya hati, laraskan akal Dan tujuan..Tiada istilah wajib memberi sejumlah bilangan hantaran begitu..Adat..hantaran itu sebagai hadiah pasangan, jangan langsung terdetik menunjuk, tiada siapa nak heran pun..Bagi sahaja sekadar termampu kamu..kan lebih manis begitu..Tiada hantaran, boleh ke? Soal balik pada diri “dimana letaknya wajib?” Nak nikah dah pun haaaa, bijak kan fikir (^^,)Kenapa dibalas lebih?Itu adab dalam memberi-menerima..Tanda kasih kita, penghargaan pada pasangan dan keluarga yang bertandang..Adat itu tiada salahnya diikut, bila betul susunnya, bila landasannya Agama.Selagi tiada unsur pembaziran dan sia2, insyaAllah muga berkat laluan kita (^*,)

read more on original source

Suri rumah sepenuh masa

Tajuk di atas dalam bahasa orang kampung, dan mudahnya juga dipanggil full time house wife .”Belajar tinggi2 nak jadi surirumah dan tukang jahit je?””Rugi je belajar tinggi2″Dari persepsi yang lain…”Puashati jaga dan tengok anak membesar depan mata””Kadang2 rasa kurang, tapi dapat je rezeki”Perspektif “rugi” tidak pernah langsung terpikir di benak fikiran. Lantaran ilmu yang diperoleh, menara tinggi yang didaki semata2 kepuasan untuk meningkatkan pencapaian diri. Tidak sama sekali untuk dijual atau bermegah diri.Ilmu yang dikutip bukan teori semata tanpa aplikasi.Analoginya mudah, setiap kita belajar Dan mahir sesuatu bila kita sendiri yang merasai.Itu bagaimana apa yang dikutip bertahun2 lamanya tidak semestinya hanya patut di ruang pejabat berhawa dingin..apa masyarakat masih tertutup melihat bagaimana teori diploma, ijazah atau sarjana bisa diaplikasi dalam rutin menjadi suri yang bijaksana membantu mengatur ekonomi keluarga, menjadi tulang belakang suami mengurus rumahtangga..Rencana berbeza…sejauh mana kaki melangkah, setinggi mana gunung didaki..kaki ini masih tetap mencari jalan ke sana. Bimbang terpesona dengan kejayaan dunia buat kita lupa siapa perencana terbaik.Walau dalam apa jua cara, berada disisinya, melengkapi satu sama lain, walau dalam rentak payah atau mudah..tidak akan pernah ada istilah “rugi” dalam mencari keberkatanNya..Bismillah..muga dipermudah.. (^^,)

read more on original source

Dah siap cetak

Dah siap cetak 6 salinan… yeaaaaa…Sila abaikan ibu jari tu yek… Macam nak pengsan mengangkat thesis ni untuk hantar ke kedai. Dengan nak bawak perut skali… hihihi… Nasib baik tak pengsan kat tengah jalan.Kalau nak buat hardbound binding, silalah hantar ke kedai yang memang tuan punye sendiri buat yek. Kalau hantar kedai biasa…dia kena hantar kat tempat lain pulak. Akan ada extra charge dan extra hari. Alhamdulillah… aku punyer esok siap. InsyaAllah. Tungguuuu :)

read more on original source

Printer problem

Beberapa hari ni, sibuk menguruskan cetakan thesis untuk hardbound binding. Nak hantar fotokopi tak boleh, nanti margin dia lari. Makanya terpaksalah cetak guna printer kat bilik. Jenuhh menunggu 380 mukasurat untuk 6 salinan. Satu hari dapat 1 atau 2 salinan jek. Ikut cuaca… pelikkah? Hmmmm… bilik ni aircond rosak. So, printer cepat panas. Bila masuk 150 ms jek… dia slow down.Keluarkah warning macam gambar kat atas ni. Lepas tu… tunggu 5 minit, dia cetak 10 ms. Pastu cool down lagi. Stress sampai tak boleh nak buat kerja lain… :(Hari ni masuk salinan terakhir. dari pukul 9 sampai sekarang dah nak masuk pukul 1… ada 2 mukasurat lagi belum settle. Perut ni pnyerlah lapar… kutahankan sahajalahhh. Nak tinggal, takut paper stuck ke… paper habis ke… dakwat habis ke… hmmmmm…Mudah2an… takda problem lagi pas ni. Tak sabarnyer nak hantar kedai ….. Ya Allah, kau mudahkanlahhhhh…

read more on original source

Farawida & Dafi [Live at Taman Tasik Titiwangsa]

Assalamualaikum! :)Just nak share video yang aku rekod masa aku g Taman Tasik Titiwangsa 5hb April 2015 yang lepas. Kebetulan aku ada situ dengan kawan aku, Saiful… aku nampak ada performance, terus ke sana.. sekali kak Farawahida ada laa… Dafi pon! Nadiah… tapi Sabhi Saddi xde. dah lepas kot? Farawahida – Semuanya Ada Di Sini [Live at Taman Tasik Titiwangsa] 1080pᴴᴰ   Farawahida – Fantasia Bulan Madu [Live at Taman Tasik Titiwangsa] 1080pᴴᴰ   Dafi – Bintang Hati [Live at Taman Tasik Titiwangsa] 1080pᴴᴰ   Dafi – Malaikat [Live at Taman Tasik Titiwangsa] 1080pᴴᴰ  

read more on original source