Bab 2: Hubungan

           Dia melangkah lambat-lambat, sengaja mahu memanjangkan tempoh perjalanannya. Biarpun untuk seketika, dia ingin menikmati detik-detik yang menyenangkan baginya. Sesekali dia mendongakkan kepala ke atas langit, melihat awan berarakan dan langit yang biru. Terukir senyuman di wajahnya. Dia menarik nafas panjang sebelum menghembuskannya. Hembusan angin di musim bunga itu sungguh menyegarkan, membantunya melupakan seketika kekusutan di minda. Dan untuk itu, dia merasa bersyukur.            Dia melewati beberapa buah rumah banglo yang tersergam indah di atas bukit bandar Azurro. Tiba sahaja di kawasan tersebut, serta-merta kekusutan yang hilang sebentar tadi kembali menerpa. Dia mengetap bibir. Matanya ditumpukan di jalan yang menjadi laluannya. Dia tidak mahu melihat rumah-rumah banglo yang berdiri megah di sebelah kiri jalan yang dilaluinya. Melihat rumah-rumah tersebut membuatkan hatinya bengkak. Dia tidak gembira. Dia lalu mempercepatkan langkahnya untuk menjauhkan jaraknya daripada deretan-deretan banglo mewah tadi.           Namun, dia sudah lupa. Semakin cepat dia melangkah, semakin cepat jugalah dia tiba di destinasi yang menjadi punca rasa seksa di jiwanya.          Akhirnya dia tiba di satu simpang. Dia berhenti sejenak. Sekali lagi dia menarik nafas panjang. Mungkin inilah takdirnya. Mungkin dia patut menerima sahaja takdir ini.            Dia menggerakkan kakinya, membelok ke kiri. Hanya beberapa langkah sahaja, dia kini sudah tiba di hadapan sebuah rumah banglo. Namun, rumah banglo yang berdiri di hadapannya itu tidak secantik rumah-rumah banglo yang dilewatinya sebentar tadi. Cat warna biru pada dinding luar rumah banglo itu sudah hampir terhakis. Ada bahagian pada pagar yang sudah berlubang.  Dari celah lubang pada pagar, jelas kelihatan pokok-pokok bonsai dan ros yang sudah mati. Rumput-rumput di perkarangan rumah pula meninggi, menandakan yang mereka sudah lama tidak dipotong.                   Perlahan-lahan, tangan kanannya menolak pintu pagar. Pintu pagar tersebut sudah bertukar warna kemerahan akibat karat. Dia kemudian merapatkan pintu pagar itu semula sebaik memasuki laman rumah.             Kakinya melangkah tidak bersemangat ke pintu rumah. Tangannya memusingkan tombol

read more on original source

emosional

Lamanyer blog ni bersawang. Last bulan Disember last year… balik conference. Maunyer tak bersawang, sibuk betul. Dari majlis perkahwinan adik sepupu, naik sekolah, renovate rumah dan mabuk2 …. a’ah… mabuk ada isi :)Dalam mabuk2, sibuk renovate rumah. Dari pertengahan januari… Alhamdulillah… siap dah. Tinggal pagar, grill dan kabinet dapur jek belum siap. Penatnyer mengadap habuk dan mengemas barang2 rumah. Nasib baik dapat tumpang letak barang kat umah adik, dan dapat tumpang umah mak sementara buat renovasi.Gambar rumah masa tengah renovate….Ni masa buat table top dapur… belum pasang tingkap dan tiles lagi masa ni…Hari ni check up klinik kerajaan, 22 minggu. Bila mengandung umur dah nak masuk 4 series ni… letihnyer sangatlah … lepas tu… mudah sangat emo… asyik kecik hati jek…. pantang silap nak nangis. Tahlah… tak reti nak explain. Nanti orang kata… dah nak masuk 4 pun tak reti nak jaga diri. Mengada-ngada kan… hmmmmLepas ni kite aktif balik yek. Tengah carik ruang untuk curi masa update blog… penat asyik tulis paper conference dan jurnal jek… eh… ada ke orang nak baca blog kiter ;)Nak tengok gambar rumah dah siap renovate tak? Nanti yekkkk…. next post … till then. Bye

read more on original source

Pocoyo Sculpture by Kyrel Rosli

Assalamualaikum!ceh cehhh.. over jer nama entry ni pasal Sculpture.. hahaha.. boleh lah. lebih kurang. aku xtau nak namakan apa. Patung? huhu… okay lah… sebenarnya benda ni dah lama aku x update.  Aku amek 3 hari nk siapkan replika Pocoyo ni. dari 13hb 8 2014 sampai lah 16hb 8 2014. meh tengok hasilnya! Bahan yang aku gunakan is the Plaster of Paris. 1000gram kot. yang ini aku cubit sikit untuk buat kepala dia. And then aku buat topi, mata, hidung, mulut. proses nak buat ni kene cepat sebab Plaster of Paris ni cepat keras. nak mudahkan kerja, tambah sikit air.  untuk kaki aku pakai dawai yang banyak bagi tebal supaya dapat tampung berat badan dia. lepas tu amek Plaster of Paris and then lilit keliling dawai sampai jadi bentuk kaki.Teruskan proses sampai siap bentuk badan dan kaki dan kasut. I used chopstick untuk buat lubang kat tengah badan so that senang nak masukkan rangka bagi patung ni boleh berdiri. actually ni dawai biasa jer yg orang guna untuk pateri. hahaha. aku amek byk and then lilit jadi tebal. After that masukkan dalam lubang. Always remember that every joints yang bersambung to one another kita kene buat lubang and masukkan dawai tebal. kenapa? untuk gabungkan semua pieces and also untuk mudahkan kita ubah bentuk patung ni.haaa skang dah siap semua… colorkan sikit2 Pocoyo ni. Aku guna watercolour jer. hahaha…Siap! boleh lah walaupun nampak x comel and besar dari actual size. hahahhaa.. first time k buat. susah sikit.

read more on original source

Rebuilt

Banyak gambar terpadam.Entah apa yg aku godek-godek dan delete. Rupanya efek dia kat sini. ☺️

read more on original source

Hantaran simple dan budget!

Parfume  Buah-buahanKain pasang dan telekungSebentuk cincin dan seutas gelang..Dan satu lagi adalah hantaran kek… Ni hantaran tunang abang Boi..

read more on original source

Hiking Bukit Tabur with Perompak Gunung

Assalamualaikum!Hi semua! heheh…. lama dah aku x hiking! Alhamdulillah kali ni aku dapat jugak Hiking. Buat pertama kalinya aku kali ni hiking Bukit Tabur. Excited sangat sebab asyik2 Bukit Broga jer kan.. Thx to my sis sebab ajak and join team dia (called Perompak Gunung). Bukit Tabur ni ada East Side dengan West Side. kiteorang mendaki dekat bahagian East Side. Quite challenging jugak lah sebab ini first time aku hiking sambil pegang Nikon, dengan keadaan geografi nyer tu… aku dari mula sampai ke puncak asyik amek gambar jer.. perasan jugak lah ada orang asyik pandang, macam dorang nak kata “eh budak ni asyik pegang DSLR jer, jatuh padan muka”. hahaha.. whatever bij. suka hati aku ler. dekat East Side dengan West Side puncak dia mmg sama jer bentuk. (macam dalam gambar ni).. perghhh memang lebih 45 darjah ni nak hiking!  Ini antara ahli2 Perompak Gunung (kecuali aku) termasuk yang tengah amek gambar ni (kakak aku). Baju merah yg berdiri itu leader. Kiteorang panggil dia Pak Long sebab dia yang paling tua. Tua2 pon kuat k panjat sana sini. hahaha.. harini yang kiteorang pergi berkabus sangat so gambar ada yg x clear. Hiking: Bukit Tabur [Raw Footage] 1080pᴴᴰ 

read more on original source

RASMI: UTM BAZAR

Assalammualaikum warahmatullahi wabarakatuh,Salam Sejahtera,Seiring dengan membudayakan inisiatif keusahawanan di kalangan warga UTM dan sekitarnya, UTM Bazar merupakan program yang telah diwujudkan sejak 2012 oleh Unit Kampus Ekopelancongan dan Pengurusan Perumahan Universiti, Bahagian Perkhidmatan, Pejabat Harta Bina serta satu-satunya program seumpamanya yang mendapat kelulusan rasmi Jawatankuasa Pengurusan Universiti.UTM Bazar merupakan kesinambungan kepada program UTM Car Boot Sale yang pernah diadakan oleh unit ini pada 2009-2010 yang lepas.Pada mulanya, program UTM Bazar diadakan pada setiap sekali seminggu pada hari Khamis, bermula jam 4 petang.Mulai akhir tahun 2013, program UTM Bazar telah diperkemaskan lagi dengan kerjasama bersama Kelab Pembantu Am Pejabat UTM (PAP UTM) dan diubah harinya kepada setiap Selasa, bermula jam 4 petang. UTM Bazar kini diadakan dengan pemanjangan tempoh operasi perniagaan mulai jam 4 petang hingga 10 malam berkuatkuasa 2 September 2014 sehingga sekarang.Sehubungan, semua warga UTM dijemput memeriahkan program ini pada setiap minggu hari Selasa dari jam 4 petang hingga 10 malam.Maklumat lanjut, sila layari:http://www.utm.my/ecotourism/bazar/Sekiranya warga UTM mempunyai pandangan / komen bagi membaiki lagi program ini, bolehlah diajukan ke emel: phbecotourism@utm.my.Sekian, terima kasih.Unit Kampus Ekopelancongan25 Mac 2015.

read more on original source

The sixth Conference on Computational Methods in Marine Engineering (Marine 2015)

The sixth Conference on Computational Methods in Marine Engineering (Marine 2015)will be organized in Rome, Italy, on 15-17 June 2015. The previous conferences of these series were held in Oslo (Norway) on 27-29 June 2005, in Barcelona (Spain) on 5-7 June 2007, in Trondheim (Norway) on 15-17 June 2009, in Lisbon (Portugal) on 28 – 30 September 2011 and in Hamburg (Germany), on 29-31 May, 2013
The objective of Marine 2015 is to be a meeting place for researchers developing computational methods and scientists and engineers focusing on challenging applications in marine engineering.
For more details: Marine2015

read more on original source

Keunikan Balai Cerapan UTM

Balai Cerapan UTM

read more on original source

RASMI: PEMAKLUMAN TEMPAHAN RUANG-RUANG REKREASI DI UTM

Assalammualaikum warahmatullahi wabarakatuh,Salam Sejahtera,Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.Dimaklumkan bahawa, Unit Kampus Ekopelancongan bertanggungjawab dalam menguruskan semua kelulusan / tempahan bagi lokasi-lokasi di bawah:(a) Hutan Rekreasi (BBQ / Perkhemahan / Penginapan Rumah Kampung dan program2 rekreasi);(b) Balai Cerapan (BBQ dan program2 rekreasi);(c) Tasik Desa Bakti, Ilmu I dan II (memancing dijangka mulai 1 Mei 2015 dan program2 rekreasi);(d) Tasik Desa Bakti (BBQ);(e) Litar Kawalan Jauh UTM (naik taraf sedang dilaksanakan);(f) UTM Trails (pembersihan laluan sedang dilaksanakan);(g) Rumah Tropika UTM (usaha pemulihan kawasan sedang dilaksanakan);(h) Permohonan melaksanakan fotografi dan penggambaran di dalam kampus UTM; dan(i) Permohonan melaksanakan lawatan dalam kampus (pakej lawatan Edupelancongan)Sehubungan itu, semua warga UTM (staf atau pelajar) perlu mengemukakan permohonan kepada pihak kami terlebih dahulu untuk kelulusan rasmi bertulis. Tanpa kelulusan rasmi adalah menjadi kesalahan melaksanakan program / aktiviti kerana pihak kami perlu memantau kebersihan semua kawasan tersebut dari semasa ke semasa.Ingin dimaklumkan juga, sebarang aktiviti MEMBURU, MELASTIK dan MENANGKAP sebarang hidupan unggas (khususnya spesies burung atau ayam hutan) adalah DILARANG SAMA SEKALI terutamanya di kawasan Hutan Rekreasi dan Balai Cerapan. Jika ditangkap, tindakan tegas akan dikenakan.Bagi permohonan lawatan (item i), Unit Kampus Ekopelancongan telah bekerjasama dengan pihak Tourism Malaysia dan 3 agen-agen pelancongan Johor untuk menyelaraskan tempahan. Semua pengurusan lawatan hendaklah menghubungi terus agen-agen pelancongan tersebut.Semua rujukan, syarat-syarat, borang permohonan dan maklumat terkini boleh dirujuk menerusi laman sesawang:www.utm.my/ecotourism/Sekian, dimaklumkan. Terima kasih.Unit Kampus Ekopelancongan(24 Mac 2015)

read more on original source