Dapatkan OnePlus One Smartphone Murah Dengan Maxis

Sekarang ni OnePlus One dah masuk pasaran Malaysia.Apa yang best sangat OnePlus One ni?First, aku suka camera dia.Rear Camera :13 Megapixel – Sony Exmor IMX 214Front Camera :5 Megapixel – Distortion free.5MP tu camera depan. Ok sangat lah Aperture : f/2.0 . Kiranya gambar diambil guna aperture f/2.0 ni tak gelap even diambil kat tempat yang kurang cahaya. Second, OnePlus One ni ringan, cuma 162gThird, aku suka cara nak guna OnePlus One ni. Contohnya, kalau nak unlock screen, double tap je. Nak guna kamera, buat bulatan pada skrin je dan kalau nak guna flashlight, just buat V pada skrin. Menarik kan?Fourth, bateri tahan lama. Battery capacity untuk OnePlus One ialah 3100mAh.Tak dek lah berkali-kali kena charge dalam masa sehari tu.Lagi info mengenai OnePlus One:-Size : 5.5 inch JDIResolution : 1080p Full HD (1920 x 1080 pixels), 401 PPIType : LTPS IPS with TOLScreen Protection : Corning© Gorilla© Glass 3Color : Sandstone BlackDimensions : 152.9 x 75.9 x 8.9 mmOperating System : Cyanogen 11S based on Android 4.4CPU : Qualcomm© Snapdragon™ 801 processor with 2.5GHz Quad-core CPUsGPU : Adreno 330, 578MHzRAM : 3 GB LP-DDR3, 1866MHzStorage : 64 GB eMMC 5.0, available capacity variesSensors : Accelerometer, Gyroscope, Proximity and Ambient LightBerapa harga OnePlus One?Berita baik. Maxis ada buat pakej OnePlus One dengan harga serendah RM599 sahaja. Harga sebenar ialah RM1199. Maxis menawarkan 2 jenis pakej macam kat bawah ni:-Bagi aku beli melalui pakej macam ni lagi jimat. Jimat harga phone lah. Kalau monthly memang korang punya bil phone antara RM78-RM128, memang jimat sangat beli phone ni dengan Maxis. Korang boleh dapatkan OnePlus One dengan harga RM400-RM600 lagi murah dari harga pasaran.Kalau aku ada duit RM799, memang aku grab dah satu OnePlus One ni. Maxis tak dek bagi special discount ke untuk customer maxis yang setia macam aku ni? Discount harga phone

read more on original source

Puasa Ganti.

Bulan Ramadhan dah tak lama, mula la terkial-kial nak ganti puasa. Tambah pulak ada si kecil dalam perut. Mencabar jugak puasa ganti kali ni.Masa bulan Rejab lepas, mak mertua ada bagi amanat kepada anak2 menantunya di group whatsapp menggunakan voice note yang berbunyi,Mak mertuaku: Esok da bulan rejab. Disunatkan berpuasalah kepada yang mampu. Ambik keberkatan bulan Rejab ni. Dan kepada mak buyung (IQ la tu), kalau nak puasa, puasalah. Dapat sehari dalam sebulan pun jadilah. *wink sketMacam pengumuman puasa lak mak mertuaku itu. Haha.Niat memang nak puasa esoknya. Sebab nak puasa ganti kan. Dan berpuasalah IQ dan suami hari pertama bulan Rejab. Sampai waktu berbuka, akhirnya lemau longlai. Tak der tenaga. Makan sikit terus balik rumah buang balik. Angin teruk perut. Mujur sempat berbuka. Dapat la sehari. Tapi esoknya demam….seminggu demamnya. Badan baru nak belajar puasa, dengan bawak budak lagi. Sobs..Masin mulut mak mertua ku, memang dapat sehari je berpuasa bulan Rejab yang lepas. Ishhh ishhh ishh..So, sambung bulan Syaaban plak. Ada lagi beberapa hari masih belum diganti. Semalam dapat lagi satu hari. Alhamdulillah. Keadaan tak der la seteruk seperti tempoh hari. Mungkin baby da faham. Baby pun dah gerak2. Cuma tengahari semalam berguling2 dalam perut, lapar agaknya. Huhu..kesian anak ibu..Pengalaman berpuasa ketika mengandung memang mencabar. Tapi yang best, Insya-Allah dapat puasa penuh tahun ni. Yeay! Till then. K bai.Izyan Balqis. 2015.

read more on original source

Dinner Madek’15

Assalammualaikum uolls, kwn2 final semester mesti mata dah rabak kan. haha..nak2 minggu2 akhir nie. lagi laa rabak. Sabar2, nak GOT (Grad on time)  kena laa usaha lebih skit. Aku jangan cakap rabak laa, dah macam panda Msia da. Huhu.. Alhamdulillah hari nie baru je submit final draf ke sv aku. sv tengok tebalnye report aku, dah xpayah belek. confirm A++ tu. hahaha.. poyo je.. hehe.. biarlah xdapat A, asal hasil titik peluh aku bukan orang lain punye. yelah, ade org siap bayar upah lagi. ish3.. ape nak jadi org skrg.dah xpayah sibuk hal orang lain. baik ckp psal aku. okay, kalau uolls nak tau, esok aku dah nak upload sistem aku ke server. so, boleh laa korang tgok sistem aku nanti. hehehe.. tu pun kalau berjaya diupload laa. harap sgt xde error. risau laa ade error, mau kena baiki plak sistem tu. huwaaaa.. xmau laaa. nie nak kahwin nie, mntk hubby laa baiki error tu. HAHAHA.. kalau mama aku baca blog nie, kena ceramah ler. Aish, cakap pasal projek je, xbosan ke?? huhu..bosan kot. satu sem ni tu je topik hangat aku. yang lain xberapa nak hangat. hehe.. okay..sejak aku sibuk siapkan projek, ade je masa nak join dinner fakulti aku. dah pakat ramai2 nak booking meja, so aku join laa. kan xcukup orang, kesian plak classmate aku. tapi okay ape, tengah sibuk tu. relaks dlu, cari2 jodoh kot jumpa time dinner. hahaha.. serius desparate ko, ja. Relaks je laa..hmmm..time dinner tu aku xdelah nak melaram. memang jenis low profile. (perasannyeeee..) so, aku pakai simple but looks sweet sgt. ecehh..tu org ckp, bukan aku okay. hahaha.. baju pun aku pakai baju beli awal sem, konon nak buat raye. last2 pakai pegi dinner. dah basi laa baju raya aku. tapi aku rasa ade jgk aku rembak baju kahwin akak aku buat raye

read more on original source

Baru yang pertama….

” May Allah bless our little family

read more on original source

Beli Makanan Free Anak Kucing

Aku , kak mas n kak ina macam biasalah petang-petang pergi la cari makanan kat pak lah cafe. Cafe tu dalam UTM je. Lebih kurang 5 minit drive dari kolej kediaman kitorang je cafe tu.Semalam, lepas beli makanan, kitorang terus lah balik kolej, tetiba masa nak parking kete, kitorang dengar bunyi anak kucing kuat sangat tau mengiaw. Memang cuak lah semua, takut terpijak anak kucing. Kak mas cepat-cepat turun dari kereta dulu, nak tengok kot-kot terpijak anak kucing, tapi tak dek. Kak ina pulak turun tengok..pon tak dek..tapi dengar lah lagi mengiaw. Last-last aku turun tengok plak, mase kitorang dok tercari-cari anak kucing tu, kak mas ternampak dia dok blakang tayar..tayar depan di sebelah kiri..huhu takut gak nak amik awal-awal, takut tetiba tengok anak kucing tu cedera ke ape..tak sanggup nak hadap..Lama gak lah kitorang berusaha nak keluarkan anak kucing tu, alih-alih, die keluar sendiri.Nasib baik lah anak kucing tu sihat walafiat..nasib baik la jugak selama dia dok kat tayar kete yang bergerak tu die tak cedera..hurmmmTerus aku amik anak kucing tu letak dalam bilik aku.Tak pasal-pasal dapat anak kucing free..hihi..tapi aku jaga dia buat sementara waktu je. Nanti aku nak hantar balik dia, cuma tak terus hantar jek, malas nak patah balik ke cafe pak lah tu nak hantar anak kucing. Hari pun dah maghrib, esok je lah aku hantar. Si budak nakalKejap lagi aku nak hantar anak kucing ni pergi tempat asal dia..cafe pak lah. Selepas satu malam anak kucing tidur kat bilik aku. huhu. Nak bela tak boleh sebab sekarang ni selalu sangat orang ofis buat checking. Macam-macam lah benda yang diorang nak cek. Takut terkantoi dan kena saman plak bela kucing. Baik hantar je dia kat tempat dia.

read more on original source

Conference Nerve

What do you feel when you are going for a conference for the first time?Nothing? Meh? Excited?Well, now I’m added more to that question. What if you are going to a conference that will be held oversea?Hell yeah. I’m excited as af!Ok then, here’s the downside. What if I told you, you are going there all alone?Eff!Z : I was in Cambodia during the process of finishing the paper though. Wish me luck. :)

read more on original source

I wanna be free

The only thing I want to ask from Allah SWT right now is to stop me from doing immoral things and sinful stuffs. My heart screams so loud hating all the immoral behaviour that I’ve been doing all this time. It’s not that I dont wanna stop but I’m not sure if I ever getting better if I do so. Well, obviously I will but I just cant. Maybe I’m too attached with all the sins till I couldnt get away of it.I know every wrongdoings will be punished. It’s the matter of sooner or later. I think I’ve got some of the punishments from Him but I just couldnt. I COULD NOT. I want to be like anybody else. I want to feel the peace again. I dont want to lose anything, not a single one that I matter in my life. Not again. But how 😪 

Read More on Original Source

Pendapat Orang.

Lately banyak sangat pendapat daripada ahkak ahkak yang prihatin kat tempat kerja IQ ni. Tak kira dari soal keadaan kerja sampai la kedudukan rumah yang jauh daripada pejabat. Semua ada pendapatnya.Topik pertama: Kerja.Ahkak 1: Teruk kerja kat sini yan. Baik cepat cari kerja lain. Nanti awak jugak yang menangis sebab dorang pressurekan awak dengan kerja kerja tu semua.IQ: Nak cari kerja lain tu nak la jugak kak. Tapi kan, saya baru tukar kerja, tetiba nak tukar lagi. Kan?Ahkak 1: Ikut awak la, jangan cakap akak tak suruh awak lak. Nanti pressure tanggung la sendiri. *** kalau la tukar kerja tu senang macam tukar baju kan best? Alahai la ahkak.Topik kedua: Rumah.Ahkak 2: Yan, sewa rumah sekarang berapa?IQ: RM*00.00. Kenapa kak?Ahkak 2: Mahalnye, da la jauh kan? Kota damansara dengan KL tu. Jauhnye. Macam tak berbaloi je duduk jauh, sewa mahal.IQ: Nak buat macam mana kak, dulu pikir HQ tu kat Kelana Jaya jer. Ni sampai ke KL kena transfernya.Ahkak 2: Baik cari rumah area rumah akak tu. Banyak jer iklan rumah untuk disewa. Area kepong tu.IQ: owh…ek…tengok la camne. Heee..*** Kepong dengan pusat bandar KL tu tak jauh ke? Akak tu pun gerak pukul 7 lebih, sampai pukul 8 lebih jugak. Sejam jugak. Jauh jugak la tu. *of course la layan jem.Ok la. Semua orang boleh bagi pendapat. Tapi bear in mind, bukan semua pendapat  orang, kita kena terima. Ok?Actually, memang semua tu bermain dalam kepala IQ sampai sekarang. Tapi semuanya terbatas. IQ mengandung. Nak pindah rumah memang la tak boleh, nak tukar kerja tak selalunye boleh dapat. So, hold dulu dua perkara ni. So, senyum je la orang bagi pendapat. Heee…Till then. Bai.Izyan Balqis. 2015.

read more on original source

Selamat Hari Guru.

Saya seorang cikgu, kerjaya saya adalah guru. Saya mengajar apa yang telah saya belajar. Saya mendidik sebagaimana saya terdidik. Saya tahu tidak banyak, namun tidak pula menyembunyikan walaupun sedikit.Saya menghormati setiap kerjaya didunia ini, namun saya bangga menjadi seorang guru. Sesungguhnya kerjaya ini tidak popular, gaji yang sedikit dan sering kali dipersoalkan tugas dan tanggungjawabnya.Namun inilah pilihan saya, iaitu mengajar, mendidik dan memanusiakan manusia.SELAMAT HARI GURU

read more on original source

Segmen Bloglist Exchange by Fatiha Zainal

Jom join segmen bloglist exchange by Fatiha Zainal !Kelebihan segmen :-Semua peserta segmen berpeluang muncul di bloglist Fatiha Zainal dan juga bloglist peserta-peserta segmen. ( Contoh : kalau 10 orang join segmen ni, blog korang akan terpahat di bloglist 10 blog yang join tu. ) Bloglist ni akan terpahat di blog penganjur dan semua blog peserta segmen selama 6 bulan, dari June 2015-Dec 2015 Akan meningkatkan backlink blog peserta dan juga traffic Tambah kawan ^ ^ Syarat-syarat segmen :Follow blog Fatiha Zainal Buat satu entry simple bertajuk “Segmen Bloglist Exchange by Fatiha Zainal”.Tampal banner kat atas ni dan backlink ke entry ni..Tag 3 orang blogger. Pastikan mereka tahu..kasi meriah sikit..hihiTinggalkan URL entry korang kat ruangan komen entry ni..Buat satu bloglist baru yang mengandungi blog Fatiha Zainal & semua peserta segmen. Bloglist mesti lengkap by 1 June 2015Jika didapati peserta melanggar salah satu syarat-syarat yang disertakan, link blog peserta terbabit akan dipadam dari bloglist. (Senarai peserta akan diupdate dari semasa ke semasa, begitu juga bloglist korang)+++++++Untuk segmen ni, aku tag :-Pink VelvetMiss OrenSyahirah Valiant

read more on original source